Spisemøte med Boknafisk
13. april 2016 kl. 19:00 - 20:00
Boknafisk eller boknafesk (fra bokne; halvtørr, sammenskrumpet[1][2]) er en variant av tørrfisk og er fisk som er delvis tørket av sol og vind på hjell eller vegg.
Boknafisk henges ut i vintermånedene til tørking. Fisken er oftest usaltet, men stedvis brukes også saltet fisk. Hengetiden varierer alt etter tørk og smak/behag, som regel rundt i 1-2 uker, til den er ganske tørr utenpå, men fortsatt bløt inni. Den skal fortsatt være myk ved ryggbenet. Man sier da at fisken er bokna.
Det er mest vanlig å bruke torsk til boknafisk, men andre fiskeslag kan også benyttes. Dersom man bruker sild, snakker man om boknasild.
«Boknafesk» er en delikatesse i Nord-Norge, og serveres gjerne med stekt bacon, grønnertestuing, dopp og kokte poteter. «Dopp» er ukrydret tykk hvit saus laget av margarin, mel og melk.
Boknafisk er mest brukt i Nord-Norge, men er kjent langs hele kysten sørover til Bergen.