UA-69899946-1
Karin Pittman og Bengt Akselsen hadde laget en utfordrende overskrift på foredraget onsdag. Foredraget gav oss forklaringen! Overskriften sikter til fiskens slimhinner som er fiskens immunforsvar og utviklingen av et verktøy som kan si noe om fiskehelsen.
Slimhinnen hos vanndyr fungerer som en barriere mot miljøet. Karin Pittman har hatt ideen til et verktøy, VERIBARR, som kan måle kvaliteten på denne hinnen og dermed si noe om fiskens helsetilstand. Ideen er kommersialisert i et selskap som heter Quantidoc. Karin er gründer i selskapet og Bengt er engasjert som rådgiver.
Måleverktøyet kan være aktuelt innenfor fiskeoppdrett. Laksen er utsatt for en rekke påkjenninger gjennom livsløpet som reduserer immunforsvaret og fiskens robusthet. I flere prosjekt har det blitt vist at svekket slimlag er tydelig korrelert til svak tilvekst og økt dødelighet. Ved å screene fisken med VERIBARRs metoder kan man få varsel om når det er behov for tiltak. I og med at 20% av laksen dør før slakting burde det være et incitament til å ta i bruk et verktøy som VERIBARR. Den høye lønnsomheten i oppdrettsnæringen er muligens en grunn til at flere oppdretter ikke er opptatt av å ta i bruk metoder som kan redusere dødeligheten?
Quantidoc vurderer også muligheten for å bruke tilsvarende metoder på landdyr/mennesker. Slimhinnebarrierene hos landdyr har store likehetstrekk med vanndyr. Dette kan bli et nytt utviklingsområde for selskapet da selskapet er enerådende på analyser av slimbarrierer.
Presidenten takket Karin og Bengt for et meget interessant foredrag. Det er flott at klubben har medlemmer som på kort varsel kan prestere et så imponerende foredrag.
Nedenfor ser vi bilde av noen av 29 imponerte medlemmene som fikk med seg foredraget på video.
Presentasjonen er tilgjengelig for medlemmene her.
10. april 2024
Bergens Næringsråd har en entusiastisk og engasjerende leder i Monica Mæland. På møtet onsdag 10. april ga hun oss et informativt og inspirerende innblikk i hva Bergens Næringsråd arbeider med, og hva som står på agendaen for foreningen framover.
3. april 2024
Rotaxionkomiteen fortsetter sitt gode samarbeid med Rothaugen Skole. Siste aktivitet var skidag på Kvamskogen med god deltagelse fra elever, lærere og komiteen. En vellykket aktivitetet til tross for litt dårlig vær.
3. april 2024
Kristin Gjelsvik brenner for å hjelpe folk i nød. Hennes erfaring fra frivillig arbeid for flyktninger på Lesvos er en verdifull bakgrunn for Rothaugen skole sitt samarbeid med Bergenhus Rotaryklubb i ROTAXION prosjektet.
20. mars 2024
Onsdag 200324 var klubben invitert til å besøke Stiftelsen Betanien. Adm.dir Per Martin Knutsen ønsket oss velkommen og presenterte virksomheten og prosjektet "Generasjonsbyen" som Betanien vil utvikle i samarbeid med Bergen Kommune.
19. mars 2024
Servicekomiteen fortsetter sitt gode arbeid med Branns gatelag. Annen hver torsdag lager medlemmer av komiteen lunsj etter trening. En hyggelig aktivitet som gir god anledning til å være en samtalepartner for medlemmer av gate-laget.
13. mars 2024
Norge eksporterer ikke bare olje. Norsk gass er også en etterspurt eksportartikkel. Onsdag fikk vi besøk av Frode Leversund, administrerende direktør i Gassco. Han fortalte om Gassco sin rolle i det nasjonale og internasjonale gasstransportsystemet.
13. mars 2024
Rotaxion-komiteen holder god fart i samarbeidet med Rothaugen Skole. I høst ble det gjennomført tre arrangementer: To på "Fangene på fortet" og ett i Vindtunnellen på Voss. Nylig besøkte de Spillhuset i Bergen med elever og lærere fra Rothaugen.
6. mars 2024
Bergen blir sett på, av studenter som studerer her, å være en god by å studere i. Her er mange gode og varierte tilbud til studentene.
28. februar 2024
Alois Pichler er professor i filosofi ved UiB. Han er også leder for Wittgensteinarkivet ved UiB. Onsdag 28. februar holdt Pichler foredrag i Bergenhus om Wittgenstein og hans seks arbeidsopphold i Norge.
21. februar 2024
Festkomiteen inviterte til spisemøte på Sumo i Vestre Torvgate onsdag 21.2.
Et godt valg viste det seg. Det ble et hyggelig spisemøte med god mat og uvante spiseredskaper. Jutta Dierkes ønsket oss velkommen i eget lokale i underetasjen i restauranten.