UA-69899946-1

Filippinsk økonomi under coronapandemien!

Smittevernreglene som Bergen kommune har innført gjør at klubbmøtene akkurat nå holdes som nettmøter, og det hender at programkomiteen må snu seg fort og gjøre endringer i programmet. Kaye Riguer fra Filipinene ble kveldens overraskende foredragsholder.

Med få timers varsel hadde Ola Grytten med hjelp av sitt nettverk skaffet foredragsholder som sporty stilte opp kl. 02:00 lokal tid i Filippinene og holdt foredrag for 35 av klubbens medlemmer.

Kaye Riguer (uttales Kai Rigièr) fortalte om hvilke konsekvenser Corona pandemien har hatt for Filippinene. Kaye, som tidligere har arbeidet som modell og som skuespiller, arbeider nå med veldedig arbeid og har etablert en organisasjon lokalt som arbeider med dette på hel tid. Det er herfra Ola kjenner henne.

Kaye kunne fortelle at Filippinene, som Oxford Economics har antatt vil ha den nest største økonomiske veksten i Sør-øst Asia etter India de kommende årene, har hatt et kraftig tilbakeslag under nedstengningen som var på grunn av Corona pandemien. Likevel tror hun ikke den prosjekterte veksten vil endre seg vesentlig fordi Filippinene generelt har en ung befolkning og et system som motiverer til kreativitet når det gjelder jobbskaping. Kreativitet i jobbskaping tvinger seg blant annet frem fordi Filippinske myndigheter ikke har gitt den rause økonomiske hjelpen under nedstengningen som vi opplever her i rike Norge. Et godt eksempel på kreativ jobbskaping er at antallet registrerte nettbaserte virksomheter, som var 1 700 bedrifter før nedstengningen, nå er økt til 75 000 bedrifter. I tillegg antar man at det er mange bedrifter som ikke er registrerte.

På grunn av nedstengningen tidligere i år falt landets inntekter fra produksjon med 21,3%, inntektene fra bygg og anlegg falt med 33,5% og fra transport og logistikk med 59,2%. Eksporten falt med 37% og importen falt med 40%. Derimot økte inntektene fra landbruk med 1,6%.

Totalt sank forbruket med 83% og Filippinene fikk som konsekvens den største økning i arbeidsløsheten i Sør-Øst Asia med en økning på 73,5%. Nedstengningen skapte de største økonomiske problemene i perioden juni til august. Nå er den økonomiske situasjonen i bedring og arbeidsløsheten er nede på ca. 11%. Man ser nå en viss bedring i produksjon og i eksport. Det er verdt å merke seg at Filippinene ikke har registret en ny smittebølge slik vi nå opplever det her i kalde nord.

I perioden mai til august var helsesystemet sprengt på grunn av mange smittetilfeller med alvorlig sykdomsforløp, men når smittetrykket nå avtar er dette i bedring. Og det at Filippinene generelt har en ung befolkning er positivt for fremtiden. Kaye ønsket oss etter hvert tilbake som feriegjester til Filippinene – et ferieland som har mye flott å by på.

Rune Hansen


 
Naturmangfold og bærekraftig arealbruk!

6. januar 2021

Naturmangfold og bærekraftig arealbruk!

Professor Vigdis Vandvik var kveldens foredragsholder og overbeviste om et utfordrende tema. Det nye året er utfordrende på så mange måter. Dagen ble innledet med ny smittetopp i Norge og under møtet tok Trump-tilhengere seg inn i Kongressen i USA.

Presidentens julehilsen!

21. desember 2020

Presidentens julehilsen!

President Terje Steen Edvardsen hilser klubbens medlemmer i forbindelse med julen og avslutning av første semester i rotaryåret. Et speielt halvår som har vist at klubben er i stand til å drive arbeidet også i utfordrende tider!

Bærekraftige liv!

16. desember 2020

Bærekraftige liv!

Bergenhus Rotaryklubb avsluttet første halvdel av rotaryåret med et foredrag om bærekraft. Vibeke Koehler er initiativtaker til organisasjonen Bærekraftige liv. Hun holdt et engasjert foredrag og viste at man kan skape et bedre miljø med lokale initiativ.

Årets bøker!

9. desember 2020

Årets bøker!

Årets bøker er et tilbakevendende program i klubben. Har vært på planen i desember i mangfoldige år. Vanligvis et møte med stor deltakelse og åpent for ledsagere. Manuela Werler hadde denne gang 40 tilhørere. Hvorav 28 på video og 12 med fysisk fremmøte.

En senior forteller om sitt liv!

6. desember 2020

En senior forteller om sitt liv!

På kort varsel tok Asbjørn Ostad over programmet på dette møtet da den oppsatte foredragsholder måtte melde forfall. Møtet ble imidlertid innledet med en trist nyhet! Presidenten kunne informere om at Steinar Kvinnsland var gått bort!

Dyphavsforskning i Bergen.

27. november 2020

Dyphavsforskning i Bergen.

Professor Rolf Birger Pedersen ved Institutt for Geovitenskap tok oss med på de store dyp i sitt spennende foredrag sist onsdag. Pedersen leder K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning som er tilknyttet Institutt for geovitenskap ved UiB.

"Etiske dilemmaer ved livets slutt"

18. november 2020

"Etiske dilemmaer ved livets slutt"

Hovedtema for møtet i Bergenhus var alvorlig nok. Sebastian von Hofacker leder ved Verdighetsenteret i Bergen holdt foredrag om et vanskelig tema. Hele 45 medlemmer og gjester deltok på dette video-møte. Tydeligvis at tema som mange er opptatt av.

Filippinsk økonomi under coronapandemien!

11. november 2020

Filippinsk økonomi under coronapandemien!

Smittevernreglene som Bergen kommune har innført gjør at klubbmøtene akkurat nå holdes som nettmøter, og det hender at programkomiteen må snu seg fort og gjøre endringer i programmet. Kaye Riguer fra Filipinene ble kveldens overraskende foredragsholder.

BRAK - Bergen Rockaktører

4. november 2020

BRAK - Bergen Rockaktører

Møtet onsdag 4. november var viet et musikkfelt som ikke har fått så stor oppmerksomhet i programmet vårt tidligere. Organisasasjonen BRAK ble startet opp i 1997. Daglig leder i BRAK - Vegard Moberg - fortalte om organisasjonens tilblivelse og histrorie.

Bergenske Pionerkvinner!

28. oktober 2020

Bergenske Pionerkvinner!

Kveldens foredragsholder i Bergenhus var Kari Hop Skiftesvik. Skiftesvik er tidligere førstebibliotekar på Bergen Bibliotek, og har hatt mange verv i Bergen Venstre og bla vært leder av Bergen Kvinnesaksforening. Glemte pionerkvinner handlet foredraget om

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Engen 20
Adresse: Engen 20
Postnummer: 5011
Sted: Bergen
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00:00
Møtespråk: no


Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...
UA-69899946-1