UA-69899946-1

Dyphavsforskning i Bergen.

Professor Rolf Birger Pedersen ved Institutt for Geovitenskap tok oss med på de store dyp i sitt spennede foredrag sist onsdag. Pedersen leder K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning som er tilknyttet Institutt for geovitenskap ved UiB.

Senteret, som ble grunnlagt i 2017 og som også er definert som Center of Excellence av Norges Forskningsråd, har som mål å være en ledende internasjonal aktør innen forskning på dyphavet og en pioner på nye dyphavsoppdagelaser i norske farvann. Senteret ønsker å bidra til å øke kunnskapen om geologisk utvikling, biologisk tilpasning, artsmangfold og potensielle ressurser i de minst utforskede områdene på jordkloden. Senteret er tilknyttet Institutt for geovitenskap og har sterke bånd til Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Rolf Birger Pedersen kunne fortelle at 60% av jordens overflate er dekket av dyphav der det gjennomsnittlige dyp er 4 000 meter. Det største dypet er på 11 000 meter. Dyphavene er det minst utforskede området på jorden og 90 % av jordens vulkanske aktivitet skjer i dyphavet. Omfanget av mineralressurser i dyphavet er foreløpig ukjent, men potensielt finnes det i store mengder.

Forskning i dyphavene har pågått i mange år og den teknologiske utviklingen har vært formidabel. HMS Challenger Voyager i gjorde de første prøvetakinger 1873-1876 og marinbiologen og presten Michael Sars (1805-1869) var først til å hente opp levende fossiler fra dyphavet på 1 000 meter dyp utenfor Vesterålen. Dette stimulerte til å utvikle dyphavsforskningen. På 1950-tallet nådde man nesten ned til det dypeste nivået med bemannet ubåt da man nådde 10 000 meter.

Senere har den teknologiske utviklingen åpnet mange nye dører til dyphavsforskningen. Et eksempel er 3-dimensjonal kartlegging av havbunnen med satellitt. Teknikken er å måle avstanden fra satellitten til havoverflaten og ta hensyn til at havoverflaten varierer aldri så lite med variasjonene av havbunnen. Et eksempel på dette er MAREANO-prosjektet der man lager terrengmodeller av havbunnen for eksempel utenfor Senja og Vesterålen.

I mørket i dyphavet – flere kilometer under havoverflaten – finner vi jordens mest dynamiske geologi. For eksempel har vi ved Abysall slettene en rygg ved Bjørnøya med 3 500 meter høye sjøfjell i et geologisk aktivt område med vulkanske rygger.


Og i dyphavene har vi verdens lengste fjellkjede som er 60 000 Km lang og som utgjør midthavsryggen.  Midthavsryggen går fra California, gjennom Stillehavet og det Indiske hav langs den Atlantiske ryggen og opp i Norskehavet øst for Grønland til Svalbard. Langs denne fjellkjeden dannes kontinuerlig ny havbunnskorpe. Og gjennom vulkansk aktivitet og havbunnsspredning utvider fjellkjeden havområdene våre. Langs midthavsryggen foregår hele 90% av jordens vulkanske aktivitet. Havbunnen slik vi kjenner den i dag er dannet i løpet av de siste 200 millioner år og er derved svært ung sammenlignet med jordens alder på 4,6 milliarder år. Midthavsryggen er også arena for den mest omfattende kontakten mellom vann og bergarter på jorden. Sirkulasjon og oppvarming av sjøvann dypt nede i jordskorpen resulterer i dannelse av varme kilder på havbunnen (vanntemperatur opptil 300 grader i Norskehavet og opptil 400 grader i Stillehavet). Disse varme kildene legger grunnlaget for en helt spesiell type livsformer som utnytter det kjemiske potensialet i de varme væskene fremfor solenergi. Rundt disse varme kildene finner vi organismer som lever under forhold helt på grensen til livsgrunnlaget. Disse habitatene kan gi oss verdifull informasjon om hvordan livet på jorden kan ha begynt.

Og livsformer fra dyphavet inneholder molekyler som kan være verdifulle både for industri og medisin.

 En av motivasjonene for å drive dyphavsforskning er også potensielt store mengder metallressurser. Men foreløpig er det uklart om ressursene som er tilgjengelige finnes i så store mengder at det kan rettferdiggjøre gruvedrift. Den miljømessige påvirkningen av en slik industri er også ukjent, så før utvinning kan bli en realitet gjenstår mye forskning.

Preasentasjonen kan medlemmene finne her:https://bergenhus.rotary.no/no/presentasjoner


Rune Hansen



 
Engasjerende - Monica Mæland

10. april 2024

Engasjerende - Monica Mæland

Bergens Næringsråd har en entusiastisk og engasjerende leder i Monica Mæland. På møtet onsdag 10. april ga hun oss et informativt og inspirerende innblikk i hva Bergens Næringsråd arbeider med, og hva som står på agendaen for foreningen framover.

Full fart i Furedalen med Rotaxion

3. april 2024

Full fart i Furedalen med Rotaxion

Rotaxionkomiteen fortsetter sitt gode samarbeid med Rothaugen Skole. Siste aktivitet var skidag på Kvamskogen med god deltagelse fra elever, lærere og komiteen. En vellykket aktivitetet til tross for litt dårlig vær.

Med et brennende hjerte for frivillig hjelpearbeid

3. april 2024

Med et brennende hjerte for frivillig hjelpearbeid

Kristin Gjelsvik brenner for å hjelpe folk i nød. Hennes erfaring fra frivillig arbeid for flyktninger på Lesvos er en verdifull bakgrunn for Rothaugen skole sitt samarbeid med Bergenhus Rotaryklubb i ROTAXION prosjektet.

Betanien "I tjeneste for mennesker"

20. mars 2024

Betanien "I tjeneste for mennesker"

Onsdag 200324 var klubben invitert til å besøke Stiftelsen Betanien. Adm.dir Per Martin Knutsen ønsket oss velkommen og presenterte virksomheten og prosjektet "Generasjonsbyen" som Betanien vil utvikle i samarbeid med Bergen Kommune.

Vi serverer Branns gatelag!

19. mars 2024

Vi serverer Branns gatelag!

Servicekomiteen fortsetter sitt gode arbeid med Branns gatelag. Annen hver torsdag lager medlemmer av komiteen lunsj etter trening. En hyggelig aktivitet som gir god anledning til å være en samtalepartner for medlemmer av gate-laget.

Norsk naturgass – i dag og i fremtiden.

13. mars 2024

Norsk naturgass – i dag og i fremtiden.

Norge eksporterer ikke bare olje. Norsk gass er også en etterspurt eksportartikkel. Onsdag fikk vi besøk av Frode Leversund, administrerende direktør i Gassco. Han fortalte om Gassco sin rolle i det nasjonale og internasjonale gasstransportsystemet.

Super dag på Spillhuset med RotaXion!

13. mars 2024

Super dag på Spillhuset med RotaXion!

Rotaxion-komiteen holder god fart i samarbeidet med Rothaugen Skole. I høst ble det gjennomført tre arrangementer: To på "Fangene på fortet" og ett i Vindtunnellen på Voss. Nylig besøkte de Spillhuset i Bergen med elever og lærere fra Rothaugen.

Om å være student i Bergen

6. mars 2024

Om å være student i Bergen

Bergen blir sett på, av studenter som studerer her, å være en god by å studere i. Her er mange gode og varierte tilbud til studentene.

Alois Pichler om filosofen Wittgenstein

28. februar 2024

Alois Pichler om filosofen Wittgenstein

Alois Pichler er professor i filosofi ved UiB. Han er også leder for Wittgensteinarkivet ved UiB. Onsdag 28. februar holdt Pichler foredrag i Bergenhus om Wittgenstein og hans seks arbeidsopphold i Norge.

Det ble sushi denne gang!

21. februar 2024

Det ble sushi denne gang!

Festkomiteen inviterte til spisemøte på Sumo i Vestre Torvgate onsdag 21.2.
Et godt valg viste det seg. Det ble et hyggelig spisemøte med god mat og uvante spiseredskaper. Jutta Dierkes ønsket oss velkommen i eget lokale i underetasjen i restauranten.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Bergenhus Festningsmuseum
Adresse: Bergenhus 30
Postnummer: 5003
Sted: Bergen
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...
UA-69899946-1