UA-69899946-1

Utvikling av Bergen havn

Havnesjef Michael Forland holdt et informativt foredrag om utviklingen av Bergen havn i fortid, nåtid til fremtid. En utfordring er det å kunne tilfredsstille de forskjellige eierkommunenes ønsker og behov.

Presidenten ønsket medlemmer og gjester velkommen til møtet.

Harald Goldstein informerte litt om Italia tur i september. Det er nå 24 personer som har meldt interesse

Salg av lokalene vi leier er enda ikke bestemt, men en strømregning på 32 000,- i desember kan fort påvirke dette i retning av salg. Det skal være generalforsamling i nærmeste fremtid  og da blir salget en av sakene som skal behandles.

Presidenten har hvert i kontakt med Bergen Kommune og søkt på noen lokaler. Har fått to avslag og et mulig treff på kantinen til Ny Krohnborg Skole. Dersom noen av klubbens medlemmer har noen ideer til lokaler så send disse til Presidenten.

Tor Holm hold 3 minutter-en og temaet var Boken Putin av Hans-W Steinfeldt. Dette er en bok der forfatteren analyserer utviklingen til den Russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989 da Berlin muren falt. I 1991 sto Putin på demokratenes side under det KGB- ledete statskuppet i Sovjetunionen og har siden styrt Russland i 20 år.
Ny Havnesjef Michal Forland talte om Fortid, nåtid og fremtid for Bergen Havn.

Det er 7 kommuner som er deleiere i Bergen Havn. Omsetningen er på 220 millioner pr. år.

Havnevesenet estimerer at området de «eier» kan være verd 10 milliarder!

Inntektene kommer fra Cruise skipene, Offshore skipene som det er mange av på Bergen Havn, ferger og passasjerbåter.

De forvalter også et samfunnsoppdrag med anløp av fritidsbåter, godstrafikk, forsvar  og farvannsforvaltning.

Cruise trafikken er Bergen Havn sin viktigste inntektskilde. Cruise turistene utgjør 22% av det som turistene legger igjen når de kommer til Bergen.

I 2018 la de igjen 550 millioner i Bergen.

Antall passasjerer er nå 600 000 pr. år og det er en økning på 175% i løpet av en 10 års periode.

Denne turismen sysselsetter 1200 arbeidsplasser i Bergen.

Skipet AIDA Nova legger igjen 5 millioner på et dagsbesøk, 90% av passasjerene forlater skipet.

I 2020 var det 162 stk. anløp av Cruise skip og i 2023 var det 337 stk. anløp. Det er en Begrensning på 8000 stk. passasjerer pr. dag og max. 3 stk. skip.

Det er investert 250 millioner på landstrøm prosjektet i Bergen Havn. Bergen er nå størst på landstrøm for Cruise skip i Europa. Kravene skjerpes og i 2026 er det krav om at alle Cruise skip som besøker Bergen skal kunne tilkobles landstrøm(Krav til rederiene).

De strenge kravene har ført til at snittalderen på båtene er redusert med 30 år, dermed er de dårligste borte.

Bergen er kåret til nr. 2 blant reisemål i verden for sitt arbeid med bærekraft og for å hindre utslipp fra skipene.

Havnelageret på Dokken/Jekteviken vil være i bruk frem til 2035, og da skal nytt havnelager være klart på Ågotnes. Dette er fremdeles ikke helt på plass på grunn av manglende finansiering.

Godstrafikk er ikke noe en tjener penger på, men en effektiv godshavn er svært viktig for regionen.

Det er fremdeles en god del «humper på kaien» med flytte prosjektet. Det er konflikt mellom eierne og på Ågotnes er kaifronten bare 700 meter og den man flytter fra er 1400 meter. En klarer ikke å oppfylle myndighetenes krav til miljø utslipp, da den nye havnen er forliten.

I dag kommer mye av godset på kjøl til Oslo/Drammens området. Oslo ønsker ikke mere gods med båt.

Til Bergen kommer det 5 millioner tonn gods på bil/tog og kun 0,5 millioner tonn med båt.

Referat fra møtet er skrevet av Knut Dale.

Michael Forlands presentasjon finner du her:

 
På besøk hos Vestland fylkeskommune

24. mai 2023

På besøk hos Vestland fylkeskommune

25 medlemmerr av bergenhus Rotaryklubb møttes i allmenningen til det nye fylkesbygget til Vestland fylkeskommune. Der ble vi tatt godt imot av Solveig van der Mark som også viste oss rundt i huset. Solveig er leder for kontor og fellesfunksjoner.

Klima, Energi og Kjernekraft

10. mai 2023

Klima, Energi og Kjernekraft

Jonny Hesthammer, direktør for Norsk Kjernekraft AS holdt onsdag 10.mai et innsiktsfullt foredrag om hvorfor kjernekraft er nødvendig for å løse våre fremtidige energibehov. Tipper at foredraget økte forståelsen for at også i Norge er dette løsningen.

Skogskjøtsel på Langegården

3. mai 2023

Skogskjøtsel på Langegården

Vårt langvarige engasjement på Fløyen er avsluttet. Servicekomiteen inviterte til et nytt utendørs engasjement på Langegården. Oppgaven bestod i å rydde Hemlokk som er en uønsket vekst i norsk natur. Knut Espelid fra Langes legat ønsket oss velkommen!

Ungdomsutveksling i fokus!

26. april 2023

Ungdomsutveksling i fokus!

Variert meny på møtet denne onsdagen. I tillegg til informasjon om Rotarys ungdomsutveksling, fikk vi diktlesning, besøk fra Iowa City Rotaryklubb, info om vårens blåtur og oppdatering om klubbturen til Italia i slutten av september.

Siste spisemøte på Engen!

19. april 2023

Siste spisemøte på Engen!

Litt vemodige må vi innse at dette spisemøtet blir det siste i Maskinistforeningens lokaler. Det ble likevel et hyggelig møte med godt humør. Snart setter vi kursen mot vår opprinnelse - Bergenhus Festning. Vi ser frem til en god fremtid her..

Grunnopplæring i kommune!

12. april 2023

Grunnopplæring i kommune!

Vårt eget medlem Martin Kulild har lang erfaring fra kommunal og statlig sektor. På dette møtet gav han en engasjert innsikt i norske kommuners oppgaver. Kulild viste seg som en stolt forsvarer av kommunesektorens rolle og de tjenester de yter innbyggerne

Erling Strands seniorforedrag!

29. mars 2023

Erling Strands seniorforedrag!

På siste møte fikk vi gleden av å høre en en senior i klubben snakke om sitt private og profesjonelle liv. Erling Strand ble medlem i klubben 1989 og var president i rotaryåret 2000-2001. Ikke minst fikk vi del i hans store sport og reise-interesse.

Åpent møte med fokus på energi

22. mars 2023

Åpent møte med fokus på energi

Kveldens møte var et åpent møte der en kunne ta opp valgfritt tema som engasjerer. Klubbmedlem Dag Breistein tok ordet og snakker for og imot forskjellige teknologier for produksjon av elektrisk energi.

Utvikling av Bergen havn

15. mars 2023

Utvikling av Bergen havn

Havnesjef Michael Forland holdt et informativt foredrag om utviklingen av Bergen havn i fortid, nåtid til fremtid. En utfordring er det å kunne tilfredsstille de forskjellige eierkommunenes ønsker og behov.

Line Omlands egoforedrag!

8. mars 2023

Line Omlands egoforedrag!

Det passet bra at vi på kvinnedagen fikk et egoforedrag av Line Omland. Reiselyst kunne gjerne stått som overskrift på dette foredraget. Line har arbeidet som tannlege i mange land for å bedre tannhelsen for folk som ikke har slike tjenester!

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Engen 20
Adresse: Engen 20
Postnummer: 5011
Sted: Bergen
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no


Klubbens møter:

Podcasts – nye tider

2023-06-14 19:00 - 20:00

Presidentskifte

2023-06-21 19:00 - 20:00

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...
UA-69899946-1