UA-69899946-1
Presidenten informerte innledningsvis om siste status for klubblokale etter at vi har fått vite at nåværende klubblokale er solgt og vi må ut innen sommeren. Styret har arbeidet med flere mulige alternative lokaler og har landet på Bergenhus festningsmuseum som er vurdert som det beste alternativet. De forskjellige alternativenes status har blitt orientert om underveis, og flere har falt fra etter hvert. Det alternativet som nå er valgt fikk god respons fra klubbens medlemmer etter presentasjonen.
Treminutter var ved Elisabeth Muller Lysebo. Elisabeth er opptatt av barns rett til å være barn og ha en trygg oppvekst. Det rører dypt når man hører om barn som lider, slik vi har hørt det i media noen ganger i det siste. Det skal riktignok være en terskel før storsamfunnet griper inn, men vi må huske på at hver måned teller for et barn som er i utvikling. Barn må få være barn og få utvikle seg i trygge rammer. Elisabeth heier på alle lærere, tannleger, sykepleiere o.s.v. som tar affære til barnets beste når de ser omsorgssvikt.
Kveldens hoved foredrag var ved vårt eget medlem Martin William Kulild som er assisterende kommunedirektør i Alver kommune. Martin ga oss en grunnopplæring i kommune denne kvelden – og viste både sterkt engasjement for kommunenes rolle i samfunnet og stolthet av å være en del av denne rollen. Med referanse til Elisabeths innlegg fortalte Martin at barnevernet er en kjerneoppgave til en kommune.
Før formannskapsloven av 1837 hadde vi kun prestegjeld og kirkesogn. Den rikeste bonden var gjerne kirkeverge og passet på presten.
I 1837 trådte formannskapsloven i kraft og vi fikk 392 geografiske områder og 18 amt. I 1937 hadde vi toppåret i antall kommuner med 747 kommuner. I dag er det 356 kommuner.
De viktige poengene med formannskapsloven var følgende: Lokalt selvstyre, lokal beskatningsrett, fattigkasse skole, kirke. Fra slutten 1800-tallet kom flere ansvarsområder til: Renovasjonsanlegg og kloakksystem, gassverk, elektrisitetsverk, sporveier, telefonanlegg samt velferdspolitikk innen skole og helse.
I en kommune av i dag har ordføreren ikke instruksjonsrett overfor kommunens direktører. Ordføreren leder kommunemøtene mens kommunedirektøren (som erstatter tidligere rådmann) leder hele administrasjonen. Kommunedirektørens ansvar er å se til at alle vedtak som treffes av folkevalgte organ gjennomføres.
Kommunens ansvar under kommunedirektøren er demokrati utvikling (ivareta demokratiet), tjenesteyting, samfunnsutvikling, myndighetsutøvelse og å være arbeidsgiver (som i seg selv ikke er en myndighetsoppgave). Alle disse ansvarsområdene har underliggende ansvarsområder som er detaljerte. Den som er interesserte i å studere det nærmere kan hente opp Martins presentasjon under fanen presentasjoner og gå dypere inn i materien der.
En kommune finansieres av inntektsskatter, eiendomsskatter (for de kommunene som har det), kommunetilskudd fra statsbudsjettet (som er den største inntektsposten), konsesjonsinntekter (for de som har det) og gebyrer og avgifter (som skal være etter selvkost prinsippet).
Når det gjelder driftsutgifter kunne Martin fortelle at for hans kommune, Alver, går kun 2% til politisk styring, 5% til administrasjon og HR, 9% til teknisk forvalting/drift mens 41% går til oppvekst og 39% går til helse.
Til forskjell fra kommune har fylkeskommunens oppgaver som høyere undervisning (VGS og voksenopplæring), tannhelse, fylkesveier, skoleskyss, trafikksikkerhet, fylkesbiblioteker samt kultur som museer og teater etc.
Avslutningsvis kunne Martin begeistret annonsere at han er glad i kommuner, men også i fylker og i staten som alle gjøre en viktig og nødvendig jobb for samfunnet vårt.
Teksten i dette oppslaget er utarbeidet av Rune Hansen.
Medlemmene kan studere Martins presentasjon her:
10. april 2024
Bergens Næringsråd har en entusiastisk og engasjerende leder i Monica Mæland. På møtet onsdag 10. april ga hun oss et informativt og inspirerende innblikk i hva Bergens Næringsråd arbeider med, og hva som står på agendaen for foreningen framover.
3. april 2024
Rotaxionkomiteen fortsetter sitt gode samarbeid med Rothaugen Skole. Siste aktivitet var skidag på Kvamskogen med god deltagelse fra elever, lærere og komiteen. En vellykket aktivitetet til tross for litt dårlig vær.
3. april 2024
Kristin Gjelsvik brenner for å hjelpe folk i nød. Hennes erfaring fra frivillig arbeid for flyktninger på Lesvos er en verdifull bakgrunn for Rothaugen skole sitt samarbeid med Bergenhus Rotaryklubb i ROTAXION prosjektet.
20. mars 2024
Onsdag 200324 var klubben invitert til å besøke Stiftelsen Betanien. Adm.dir Per Martin Knutsen ønsket oss velkommen og presenterte virksomheten og prosjektet "Generasjonsbyen" som Betanien vil utvikle i samarbeid med Bergen Kommune.
19. mars 2024
Servicekomiteen fortsetter sitt gode arbeid med Branns gatelag. Annen hver torsdag lager medlemmer av komiteen lunsj etter trening. En hyggelig aktivitet som gir god anledning til å være en samtalepartner for medlemmer av gate-laget.
13. mars 2024
Norge eksporterer ikke bare olje. Norsk gass er også en etterspurt eksportartikkel. Onsdag fikk vi besøk av Frode Leversund, administrerende direktør i Gassco. Han fortalte om Gassco sin rolle i det nasjonale og internasjonale gasstransportsystemet.
13. mars 2024
Rotaxion-komiteen holder god fart i samarbeidet med Rothaugen Skole. I høst ble det gjennomført tre arrangementer: To på "Fangene på fortet" og ett i Vindtunnellen på Voss. Nylig besøkte de Spillhuset i Bergen med elever og lærere fra Rothaugen.
6. mars 2024
Bergen blir sett på, av studenter som studerer her, å være en god by å studere i. Her er mange gode og varierte tilbud til studentene.
28. februar 2024
Alois Pichler er professor i filosofi ved UiB. Han er også leder for Wittgensteinarkivet ved UiB. Onsdag 28. februar holdt Pichler foredrag i Bergenhus om Wittgenstein og hans seks arbeidsopphold i Norge.
21. februar 2024
Festkomiteen inviterte til spisemøte på Sumo i Vestre Torvgate onsdag 21.2.
Et godt valg viste det seg. Det ble et hyggelig spisemøte med god mat og uvante spiseredskaper. Jutta Dierkes ønsket oss velkommen i eget lokale i underetasjen i restauranten.