UA-69899946-1

Seniorforedrag ved Erik Lindmo

Når det erklubbens medlemmer som forteller om seg selv som står påprogrammet er det alltid et ekstra godt oppmøte. Det var også tilfellet i kveld da en av klubbens seniorer, Erik Lindmo, foredro om sitt liv.

President Elisabeth Müller Lysebo ønsket oss velkomment til solfylte Bergen med hustrig vær og vind fra nord. Det ble holdt et ekstraordinært årsmøte og presidentens innstilling til nye lover og vedtekter for klubben samt lederskapsplan for kommende 3-årsperiode ble vedtatt av minst én tredjedel av klubbens medlemmer.

Stein Berge Monsen hadde dagens 3-minutter. Ved en tilfeldighet i dag kl. 12 på Landåskammen, akkurat da flyalarmen gikk, så han ut over byen og visualiserte bombefly som kan komme og ødelegge Bergen. Da tenkte han på hvor heldige vi er som bor her. Vi må gjør alt vi kan for å hindre at byen blir ødelagt. Det med at Bergen faktisk kan bli ødelagt av bombefly var mer som et innfall enn tema for 3-minutteren. Temaet var hvordan man skal bruke tiden som pensjonist. Når man blir pensjonist har man ca. 10–20 år igjen. En venn av ham har blitt pensjonist. Vennen har vært soldat i den tøffeste bataljonen i England og har holdt et tilsvarende foredrag som dette. Vennen fikk følgende spørsmål: "Når er du lykkelig?". Stein Berge Monsen vil bruke tiden sin på medlemmer i Rotary, ikke de andre i jobbsammenheng, for de han brukt nok tid på. Bruk tiden din på det som gjør deg lykkelig og mindre tid på det andre.


Erik Lindmo var dagens seniorforedragsholder. Farfaren kom fra en gård i Trøndelag ved svenskegrensen, derav etternavnet Lindmo, "lina går over moen" (lindmoen). Faren var urmaker og optiker. Første tenkte Erik på å bli urmaker, men faren sa nei til det og at det ikke var lurt. Etterpå tenkte Erik på å bli optiker og at broren kunne bli øyelege. En dag fortalte faren om fetter Gunnar som hadde gått på økonomisk gymnas. Det ville Erik også. Dermed ble det Trondheim Økonomiske Gymnas i 1961–1964. Som elev bodde han på Lindes Hospits og fikk mat inkludert. På gymnaset havnet han i en klasse som skulle ha spansk som valgfag, og så sjenert som han var torde han ikke å si ifra at han ikke ville ha spansk. Det har han aldri angret på. I løpet av gymnaset møtte Erik på Berit. Etter gymnaset dro han i førstegangstjeneste og søkte seg til marinen. Der ønsket han å bli froskemann. Han pugget bokstavene i tavlen og klarte synsprøven, men i Madla var det en annen rekkefølge på bokstavene og da gikk ikke synstesten så bra. Etter militæret var Erik eventyrlysten. Gjennom en brilleimportør for faren, dro Erik til Barcelona. Der fikk han til slutt jobb på en fabrikk. På jobben drakk spanjolene vin til lunsj. Erik fant ut at det var ikke noe for ham.

Erik studerte ved NHH i 1966-69 og hadde spansk som valgfag. Etter studiene fikk han 3 jobbtilbud: Transportøkonomisk institutt, BP (British Petroleum) og Integrert Databehandling AS (IDA). I 1969 giftet han seg med Berit. Etter 1 år i IDA i Oslo, ble han headhuntet til Bergens Privatbank i Bergen. De flytter til Bergen som 2 og ble etter hvert til 4. Som bankmann jobbet Erik mye med teknologi i bank. Det var for eksempel en 5-årsperiode der arbeidsgiver fikk redusert sine kostander med 65 % på grunn av teknologi. Erik var med på den teknologiske utviklingen innen bank som gikk ut på å gå fra å betale med sjekker til å kunne betale med bankkort, og jobbet for eksempel med å sørge for at minibanker skulle virke for alle uavhengig av hvilken bank publikum var kunde hos. I tillegg opplevde han bankkrisen i 1988–1993. Påsken i 1990 var han med på å flytte all dataproduksjon til Bergen.

I 1980–1981 var Erik student i USA og bodde sammen med Berit i en studentbolig ved campus Stanford. Han fikk et legat og hadde det veldig bra økonomisk. De tok en tur til Hawaii og fikk vært innom 36 stater i USA i løpet av oppholdet.

Erik kjøpte hytte i Øygarden og anskaffet en båt. Her liker barnebarnene å fiske og fange krabber. Han har også en hytte på Ustaoset og har tidligere gått Skarverennet flere ganger. Nå liker Erik å bruke tid på å kose med barnebarnene.

Erik har reist mye. Han har sett Taj Mahal, vært i Nepal, gått på Den kinesiske muren, vært på Machu Picchu, vært på safari i Afrika, vært på Kapp det gode håp, vært i Egypt, vunnet en tur med Statsråd Lehmkuhl fra Bergen til Bodø og vært i Cuba. I Cuba lagde cubanerne ting av nesten ingenting som de solgte.

I 1995 ble Erik Lindmo medlem av Rotary. Dette var en periode da han reiste hver dag til Oslo, hadde årskort til verdi av kr 100 000 og kunne reise så mye han ville. I loungen på Fornebu flyplass hadde han gratis matserving og vin. Erik tullet med at han sa da at han kunne dra til Oslo for å drikke vin. Som rotarianer har Erik opplevd besøk av verdenspresidenten, vært på en tur til Island, vært på tur til Praha med Dag som organisator og konsul og vært på tur til CASA Boasson.

Etter seniorforedraget var det god tid til spørsmål til og svar fra Erik. Presidenten avsluttet møtet kl. 20.

Referatet er skrevet av Anders Midtbø


 
Presidentskifte i Bergenhus Rotaryklubb

19. juni 2024

Presidentskifte i Bergenhus Rotaryklubb

På rotaryårets siste møte foregår presidentskiftet. President Elisabeth Müller Lysebo oppsummerte sin periode som president. For innkommende president Bjørn Terjesen ble det et svært begivenhetsrikt møte.

For en kveld på sjøen med Rotaxion!

14. juni 2024

For en kveld på sjøen med Rotaxion!

Store smil og bra jobbing med ror, tau og fendere. Det er kortversjonen etter at Rotaxion besøkte Bergens Seilforeningen (BS) på Hjellestad til en ettermiddag og kveld på sjøen i juni.

Seniorforedrag ved Erik Lindmo

12. juni 2024

Seniorforedrag ved Erik Lindmo

Når det erklubbens medlemmer som fporteller om seg selv som står på programmet er det alltig ekstra godt oppmøte. Det var også tilfellet i kveld da en av klubbens seniorer, Erik Lindmo, foredro om sitt liv.

Bergenhus Rotaryklubb er en leseinteressert klubb

5. juni 2024

Bergenhus Rotaryklubb er en leseinteressert klubb

På dagens møte skulle det være et egoforedrag av Francine Mbanza Jensen. Det er ikke alltid at ting i livet går som planlagt. Dermed ble det tid for klubbens medlemmer til å dele bokanbefalinger med hverandre.

Pride og homofiles utfordringer!

29. mai 2024

Pride og homofiles utfordringer!

Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. På dette møtet fikk vi besøk av Bjørnar Fjellhaug, kommunedirektør i Austrheim kommune. Han snakket om hvordan det har vært å vokse opp i et kristent miljø som homofil.

Vedtekter og lederskapsplan.

22. mai 2024

Vedtekter og lederskapsplan.

Møtet var avsatt til å evaluere vedtekter og lederskapsplan for klubben basert på forslag fra to interne utvalg oppnevnt av styret. Det viste seg å bli stort engasjement for forslagene og en god del innspill. Prosessen ble godt ledet av Bjørn Terjesen.

Blåtur til Fløyen i strålende sommervær!

15. mai 2024

Blåtur til Fløyen i strålende sommervær!

Blåtur er en av klubbens tradisjonelle aktiviteter. Blåtur skal være en overraskelsestur hvor man ikke vet hvor turen går. De to siste årene har klubben annonsert turmål i forkant. det viser seg å bli like hyggelig. Fløyen var målet denne gang.

Skogrydding på Langegården besøks- og undervisningsgård

8. mai 2024

Skogrydding på Langegården besøks- og undervisningsgård

Å ha en dag i naturen og gjøre nytte for seg er noe vi setter stor pris på – og ikke minst at vi etter en arbeidsøkt kan samles å ha det sosialt sammen i en annen setting enn i klubblokalet.

Haraldsplass - Ett av to lokalsykehus i Bergen.

24. april 2024

Haraldsplass - Ett av to lokalsykehus i Bergen.

Admistrerende direktør Kjersti Fyllingen besøkte klubben sist onsdag og snakket åpent og engasjert om sin karriere og ikke minst om virksomheten på sykehuset og utfordringer sykehuset møter i den daglig virksomheten.

Spisemøte med asparges og to Paul Harris Fellows

17. april 2024

Spisemøte med asparges og to Paul Harris Fellows

Spisemøte på Matparadis i/på Paradis denne gang. Torbjørn Sollstad ønsket oss velkommen til bla hvite asparges. I Tyskland er dette en tradisjon på denne årstiden. Høydepunktet var imidlertid tildeling av PHF til Harald Goldstein og Rune A Hansen.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Bergenhus Festningsmuseum
Adresse: Bergenhus 30
Postnummer: 5003
Sted: Bergen
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...
UA-69899946-1