UA-69899946-1

Vin, venner og verdier!

Referat og refleksjoner over høstens mest sosiale evenement: Harald Goldsteins vinkveld i Bergenhus Rotaryklubb.

LA OSS BEGYNNE MED SLUTTEN

Ovasjoner. Stående applaus. Velfortjent anerkjennelse. Kanskje den mest omfattende og innholdsrike vinkvelden som Harald G. har komponert - og mesterlig fremført. Denne gang assistert en av en støttegruppe som besørget avbalanserte småretter som akkompagnerte de mange varianter av utsøkt vin. En utvidet gruppe av entusiaster har gjort en intens innsats for å kunne huse 50+ vinvenner langs veldekkede bord. Et kollektiv ledet mesterlig av vår vin-maestro! Uten tvil besitter klubben et bredt spekter av ressurser – og motiverte medlemmer.

 

LA OSS FORTSETTE MED SLUTTEN ETTER SLUTTEN

En berikende vinaften gir ulike etterfølelser. Klubbkvelden åpner opp for revurdering og overhaling av inngrodde vaner. Kanskje skal hvitvinens dominerende hos referenten plass vike for dypdykk i det røde alternativet? På tide at Italia inntar en mer fremtredende plass i det middelhavske hierarkiet? Bør referenten orientere seg mot vinens trofaste tvilling; utsøkte måltider? En kveld som dette beriker sinnet – men kveldens velfylte, lange rekke av viner utfordrer også kroppens absorbsjonsevne.

 

LA OSS FORTSETTE MED BEGYNNELSEN

Harald G. hadde preparert en reise langs Sangiovese`s mange veier. «Jupiters Blod» finnes i 90-100 kloninger. Han inviterte oss til en ekspedisjon langs vinvarianter, via geografi, kultur, historie og deling av private preferanser. En åpning som dette løftet forventningene – om mulig – siden disse allerede var høye. En form for unnskyldning var innlagt i åpningssekvensen siden en av smaksprøvene besto av hvitvin.

 

HVA SKJEDDE MELLOM BEGYNNELSEN OG SLUTTEN?

Det skal innrømmes at kveldens referent stilte klar og motivert med notatblokk og innlånt penn – med ambisjon om å prestere et faktabasert referat. Men en tett rekke av vinprøver, støttet av utvalgte småretter – men tilrop fra bordvenner og med innsmett av treffende kommentarer – forstyrret konsentrasjonsevnen. I ettertid må det erkjennes av referatblokken inneholdt et bredt spekter av vinflekker og at håndskriften har en stigende grad av uleselighet.

 

Men hovedtrekkene forblir rimelig klare: Vi deltok på en vel forberedt komboreise med vin og mat, fordelt over italienske geografiske regioner, informert om vindyrkingens naturlige årsrytme, introdusert til vinproduksjonens ulike stadier, ispedd kulturhistorie - og orientert om vinvurderinger og kvalitetspyramider. Det skal tilføyes at basisopplæring i salami og osters fortreffeligheter hørte med til repertoaret.

 

REFLEKSJONER ETTER SLUTTEN

Et godt klubbmiljø bygger også på medlemmenes kunnskap, pasjoner og villighet til å dele med andre. Harald må ha brukt betydelig tid til ulike typer av forberedelser før presentasjonen. Og en fremføring som dette krever pedagogisk talent, strukturert oppbygging, engasjerende rekkefølge av temaene og en fremføring med entusiasme og driv. Vinaftener har vært utviklet og ledet av Harald 11-12 ganger. Denne gangen var det definitivt en «høydare».

 

Vi er takknemlige for villigheten og gleden ved å dele kunnskapen og lidenskapen med oss. Men referenten undres på; hvordan skal dette kunne toppes? Men undertegnede er ikke i tvil – nye vintopper venter på oss til neste år !

Harald Goldsteins presentasjon finner medlemmene her:

 

Bergen, november 2024

Bengt A. Akselsen

 

 

 

 

 

 

 


 
Bergen etter Magnus Lagabøtes bylov av 1276

26. mars 2025

Bergen etter Magnus Lagabøtes bylov av 1276

Et innholdsrikt og engasjerende foredrag om byloven.

Nasjonalbiblioteket, digitalisering av kulturarven

12. mars 2025

Nasjonalbiblioteket, digitalisering av kulturarven

Denne kvelden ble nok et innholdsrikt og interessant møte i lokalene våre på Bergenhus Festningsmuseum.

Helseberedskap i krig i vest!

5. mars 2025

Helseberedskap i krig i vest!

Kontreadmiral, lege, spesialist i samfunnsmedisin Jan Sommerfelt-Pettersen
Spesialrådgiver Helse Bergen

Siste spisemøte på museet!

12. februar 2025

Siste spisemøte på museet!

Sushi stod på menyen

Hvorfor er kronen så svak?

5. februar 2025

Hvorfor er kronen så svak?

Ola Grytten gav oss mange svar!

RotaXion i vinden med elever fra Rothaugen!

4. februar 2025

RotaXion i vinden med elever fra Rothaugen!

Dette ble en suveren dag for ca. 20 elever fra Rothaugen skoles Innføringsklasse inkl. et par av deres venner.

UA-69899946-1