UA-69899946-1

Åse Tveitenes: Bevaring av den bergenske bygningsarven!


President Bjørn Terjesen ønsket velkommen til klubbmøte.

Roland Jonsson hadde kveldens 3-minutter. Han er fra Gunnarskog kommune i Värmland og mintes grensehandelen til Norge på 1950 og 60-tallet. Den gang gikk grensehandelen motsatt vei av i dag. Men Rolands anliggende var å fortelle om nordmannen Jacob Juel som var svindler i Norge og velgjører i Sverige.

Jacob Juel var en norsk embetsmann og trelasteksportør som ble statens hovedkasserer i Norge i 1774. Juel var en av Christianias rikeste menn. I 1784 ble han arrestert for en kassemangel på 556 000 riksdaler. Dette tilsvarer en verdi på ca 1 milliard norske kroner og er den største svindelsak i norsk historie. Juel fengsles på Akershus festning, men klarer å rømme til Sverige. Her fikk han raskt svensk statsborgerskap og slo seg ned i Rolands hjemkommune Gunnarskog, med kone og barn. Det var ikke mange som visste om at han hadde svindlet den dansk-norske stat. Juel ble eier av flere gårder og jernverk og var en aktet politiker og velgjører. Virksomhetene hans blomstret og han ble til velsignelse for mange. Jacob Juel døde i år 1800, 56 år gammel. Han har den største gravstøtten på kirkegården til Gunnarskog kirke.

Dagens foredragsholder var Åse Tveitnes,  leder for bygningsvern og samlingsforvaltning  i Bymuseet. Hvordan bevare den bergenske bygningsarven som Bymuseet har ansvar for? Åse Tveitnes er ingeniør, men har også studert sosialantropologi. Hvorfor skal vi ta vare på gamle hus?  Historiske bygninger inneholder fortellinger om mennesker. Hun begynte med fortellingen om Simon Gregoriussen som kom til St. Jørgen hospital som spedalsk pasient i 1751. Han betalte 18 riksdaler for opphold første halvår. Siden flyttet kona inn på friskehuset for å hjelpe til med matlaging og stell av sin mann. Sønnen deres ble både konfirmert og gift i St. Jørgen hospitalkirke. De 2 siste leprapasientene døde i 1946.

Vann på avveier er et stort problem for verneverdige hus som Bymuseet har ansvar for. Vi fikk en gjennomgang av situasjonen til mange av husene i Gamle Bergen og hovedhuset med den engelske hagen til Damsgård hovedgård.  Heldigvis har Regjeringen etablert et kirkebevaringsfond på 10 milliarder kroner. Det deles ut årlig ca. 500 millioner kroner. Dette har gjort det mulig å starte opp et veldig stort vedlikeholdsprosjekt for St. Jørgen kirke.  Åse Tveitnes ser dette fondet som en redning for mange vedlikeholdsprosjekter for gamle kirker. Når det gjelder gamle bygninger mener hun at det trengs hyppigere tilsyn og en diskusjon om man bør avhende en del eldre bygg dersom det ikke tilføres flere midler. Se mer på : https://bymuseet.no/ Presentasjonen er tilgjengelig for medlemmene her.

Det skriftlige tok Terje Steen Edvardsen seg av.

.


 
Bergen etter Magnus Lagabøtes bylov av 1276

26. mars 2025

Bergen etter Magnus Lagabøtes bylov av 1276

Et innholdsrikt og engasjerende foredrag om byloven.

Nasjonalbiblioteket, digitalisering av kulturarven

12. mars 2025

Nasjonalbiblioteket, digitalisering av kulturarven

Denne kvelden ble nok et innholdsrikt og interessant møte i lokalene våre på Bergenhus Festningsmuseum.

Helseberedskap i krig i vest!

5. mars 2025

Helseberedskap i krig i vest!

Kontreadmiral, lege, spesialist i samfunnsmedisin Jan Sommerfelt-Pettersen
Spesialrådgiver Helse Bergen

Siste spisemøte på museet!

12. februar 2025

Siste spisemøte på museet!

Sushi stod på menyen

Hvorfor er kronen så svak?

5. februar 2025

Hvorfor er kronen så svak?

Ola Grytten gav oss mange svar!

RotaXion i vinden med elever fra Rothaugen!

4. februar 2025

RotaXion i vinden med elever fra Rothaugen!

Dette ble en suveren dag for ca. 20 elever fra Rothaugen skoles Innføringsklasse inkl. et par av deres venner.

UA-69899946-1