UA-69899946-1

Åpent møte med fokus på energi

Kveldens møte var et åpent møte der en kunne ta opp valgfritt tema som engasjerer. Klubbmedlem Dag Breistein tok ordet og snakker for og imot forskjellige teknologier for produksjon av elektrisk energi.

President Thomas Thiis ønsket velkommen og orienterte om at Maskinistforeningens skal selge/ikke selge huset. Han har for sikkerhets skyld sendt tre søknader om nye lokaler, to svar (negative)er mottatt hittil. Han etterlyste eventuelle forslag til nye søknader, mens vi avventer om Maskinistforeningen vedtar salg.

Halvard Vindenes, 3 minutter, om å møte presis. Han siterte tidligere skolesjef, Per Kvist, som har uttalt; presis er ikke godt nok - må være litt før. Klubben er flink å være presis. Dørvakten må riktignok ofte spurte opp trappen før presidenten har slått i klokken. Halvard fortalte at han på siste tur til Manila, var ute i god tid på Flesland, men opplevde forsinkelser og dårlig informasjon i ventetiden. Tiden ble meget knapp på Gardemoen i forbindelse med skifte av fly og selskap. Halvard nådde flyavgangen med et nødskrik, helt utkjørt etter løpetur fra innenriks- til utenrikshallen. Hans oppfordring er: Hold ruten, vær presis!

Klubbmedlem Dag Breistein, innledet om tema Energi.

Perspektivet var global oppvarming/klimagass utslipp og behovet i verden for ren energi. Dag gjennomgikk situasjonen globalt for ulike energiformer; kull, naturgass, vind, solceller, bio, bølge/tidevann, vann, kjernekraft. Norge er atypisk og bortskjemt med 99% fornybar energi.

Opinionsundersøkelser globalt viser stor motstand mot kjernekraft. Folk stoler ikke på teknologien, at den er sikker. Folk vil helst ha vind og sol som foretrukne energikilder. Men teknologien er i utvikling også innen kjernekraft og flere land som har vedtatt avvikling av eksisterende kjernekraftverk, Sverige, California, Tyskland, vurderer om de likevel må satse på kjernekraft, men opinionen er fremdeles skeptisk. Når en sammenligner materialforbruk og arealforbruk i lys av energiproduksjon, kommer kjernekraftverk klart bedre ut sammenlignet med, sol -og vindkraftanlegg.

Dag er kritisk til at oljeselskapene er blitt veldig aktive på vindkraft. Vindkraftanlegg, f.eks. 10.000 vindturbiner til havs som skal fjernes etter 20-30år er et større avfallsproblem enn kjerneavfall. I tillegg kommer at vind må ha balansekraft når det ikke blåser (gasskraftverk?)

Tyskland vil ikke/kan ikke elektrifisere sin industri, men vil gjøre utslippene rene. Det arbeides med prosjekter med å lage hydrogen. Dag vil vente å se, men er reservert til å bruke masse elektrisitet til hydrogen. Store lastebiler kan gå på hydrogen, men det er stor usikkerhet hva som vil bli framtidig beste energikilde i store skip. Dag tror også her at uran kan bli viktig. De største forurenser med hensyn til klimagassutslipp er verdens nye store turistskip.

Vannbasert elektrisk kraft i Norge koster ca. 12 øre pr. kwt. Dag tror energiprisen i framtiden fortsatt blir markedsbestemt og vil svinge mellom 1 og 2 kroner. I perioder tror han prisen blir mye høyere pga behov for balansekraft.

Referatet er skrevet av Terje Sten Edvardsen

Presentasjonen kan medlemmene finne her:


 
På besøk hos Vestland fylkeskommune

24. mai 2023

På besøk hos Vestland fylkeskommune

25 medlemmerr av bergenhus Rotaryklubb møttes i allmenningen til det nye fylkesbygget til Vestland fylkeskommune. Der ble vi tatt godt imot av Solveig van der Mark som også viste oss rundt i huset. Solveig er leder for kontor og fellesfunksjoner.

Klima, Energi og Kjernekraft

10. mai 2023

Klima, Energi og Kjernekraft

Jonny Hesthammer, direktør for Norsk Kjernekraft AS holdt onsdag 10.mai et innsiktsfullt foredrag om hvorfor kjernekraft er nødvendig for å løse våre fremtidige energibehov. Tipper at foredraget økte forståelsen for at også i Norge er dette løsningen.

Skogskjøtsel på Langegården

3. mai 2023

Skogskjøtsel på Langegården

Vårt langvarige engasjement på Fløyen er avsluttet. Servicekomiteen inviterte til et nytt utendørs engasjement på Langegården. Oppgaven bestod i å rydde Hemlokk som er en uønsket vekst i norsk natur. Knut Espelid fra Langes legat ønsket oss velkommen!

Ungdomsutveksling i fokus!

26. april 2023

Ungdomsutveksling i fokus!

Variert meny på møtet denne onsdagen. I tillegg til informasjon om Rotarys ungdomsutveksling, fikk vi diktlesning, besøk fra Iowa City Rotaryklubb, info om vårens blåtur og oppdatering om klubbturen til Italia i slutten av september.

Siste spisemøte på Engen!

19. april 2023

Siste spisemøte på Engen!

Litt vemodige må vi innse at dette spisemøtet blir det siste i Maskinistforeningens lokaler. Det ble likevel et hyggelig møte med godt humør. Snart setter vi kursen mot vår opprinnelse - Bergenhus Festning. Vi ser frem til en god fremtid her..

Grunnopplæring i kommune!

12. april 2023

Grunnopplæring i kommune!

Vårt eget medlem Martin Kulild har lang erfaring fra kommunal og statlig sektor. På dette møtet gav han en engasjert innsikt i norske kommuners oppgaver. Kulild viste seg som en stolt forsvarer av kommunesektorens rolle og de tjenester de yter innbyggerne

Erling Strands seniorforedrag!

29. mars 2023

Erling Strands seniorforedrag!

På siste møte fikk vi gleden av å høre en en senior i klubben snakke om sitt private og profesjonelle liv. Erling Strand ble medlem i klubben 1989 og var president i rotaryåret 2000-2001. Ikke minst fikk vi del i hans store sport og reise-interesse.

Åpent møte med fokus på energi

22. mars 2023

Åpent møte med fokus på energi

Kveldens møte var et åpent møte der en kunne ta opp valgfritt tema som engasjerer. Klubbmedlem Dag Breistein tok ordet og snakker for og imot forskjellige teknologier for produksjon av elektrisk energi.

Utvikling av Bergen havn

15. mars 2023

Utvikling av Bergen havn

Havnesjef Michael Forland holdt et informativt foredrag om utviklingen av Bergen havn i fortid, nåtid til fremtid. En utfordring er det å kunne tilfredsstille de forskjellige eierkommunenes ønsker og behov.

Line Omlands egoforedrag!

8. mars 2023

Line Omlands egoforedrag!

Det passet bra at vi på kvinnedagen fikk et egoforedrag av Line Omland. Reiselyst kunne gjerne stått som overskrift på dette foredraget. Line har arbeidet som tannlege i mange land for å bedre tannhelsen for folk som ikke har slike tjenester!

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Engen 20
Adresse: Engen 20
Postnummer: 5011
Sted: Bergen
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no


Klubbens møter:

Podcasts – nye tider

2023-06-14 19:00 - 20:00

Presidentskifte

2023-06-21 19:00 - 20:00

Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...
UA-69899946-1